HTML

Decc mi nát jú

Szófosás és agymenés. Személyes blog minden szarról.

Links I dú lájk

tapasztalt ösztön vs ösztönös tapasztalás

Deccmi 2009.07.18. 16:37

 Tegnap szűk baráti körben iszogattunk. A buli végén csak én maradtam a helyszínen a házigazdával és egy érdekes kérdésbe futottunk bele. 

Vázolom a szituációt: Vagy te. Van a szúnyog. Van egy közös helyszín. Rászáll a kezedre a szúnyog. Megcsíp. Te odacsapsz. A szúnyog elhullik - jó esetben.

Na már most. Azért csapsz oda, mert
A) amikor még nem tudtad milyen ez az élmény, akkor hagytad hogy megcsípjen, majd miután megtapasztaltad, hogy ez nem olyan jó dolog, akkor kifejlesztesz rá egy ösztönt, hogy odacsapsz. Ez kvázi a pavlovi reflex.

B) Azért csapsz oda, mert ösztönösen bennünk van a tapasztalás útján való tanulás, ergo előbb van egy ösztön benned arra, hogy megtapasztald a csípést, hogy aztán kifejlessz rá egy ösztönt.

Nem tudom mennyire világos ez így, de nyilván az akkor elfogyasztott pálinka mennyisége miatt nekem sem 100-as most a kép, de azért csak átmegy az üzenet valahogy.
Én a A) verzió mellett voltam. Bár ez egy olyan meddő vita volt, mint a tyúk meg a tojás dolog...1 óra rágódás után hagytuk is a témát.

Címkék: bullshit

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deccmi.blog.hu/api/trackback/id/tr571253313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása